kolmapäev, 28. mai 2014

Martin Kleini monument

Martin Kleini pronkskuju valmis aastal 2002 ning selle autor on Mati Karmin.

Viljandimaalt pärit maadleja Martin Klein on esimene eesti soost sportlane, kes on võitnud olümpiamedali. 1912. a. Stockholmi olümpiamängudel võitis ta kõigi aegade pikima maadlusmatši, mis kestis 11 h ja 40 min. Pärast nii pikka võistlust ei jätkunud Kleinil finaalmatšiks enam jõudu ja loobudes kuldmedaliheitlusest pälvis mees kreeka-rooma maadluses hõbemedali. Rekordilise ajaga maadlusmatš on kantud ka Guinessi rekordite raamatusse.

Monumendi autor Mati Karmin on Eesti skulptor, kes on õppinud Hugo Treffneri gümnaasiumis ning Eesti Riiklikus kunstiinstituudis, kus ta hiljem töötas ka õppejõuna. Ta on olnud Eesti Kunstnike Liidu president. Mati karminil on enam kui 20 monumenti, mis kaunistavad Eesti linnu. Olulisemad on neist Charles Leroux' mälestusmärk Tallinnas, parvlaev Estonia hukule pühendatud monumendid Hiiumaal ja Pärnus ning purskkaevuskulptuur "Suudlevad tudengid."


Martin Klein was an Estonian wrestler who competed for the Russian Empire and took part in the 1912 Summer Olympics. Klein won the silver medal in the middleweight class and this was the first Olympic medal won by Estonia
 In the semifinal against Finnish wrestler Alfred Asikainen, the two grappled for 11 hours and 40 minutes until finally Klein managed to pin Asikainen. Klein was so exhausted from the bout - the longest wrestling match ever recorded - that he was unable to wrestle for the gold the next day, leaving Swedish wrestler Claes Johansson with the gold medal.

Mati Karmin  is one of Estonia's most renowned contemporary sculptors. Karmin received professional training in the Estonian Academy of art. His most known works are fountain "Kissing Students," monument to Charles Leroux and  MS Estonia memorial in Pärnu and in Hiiumaa.

Kuju geograafilised koordinaadid (coordinates) 58°21'49''N 25°35'38''E

Kasutatud allikad
http://www.puhkaeestis.ee/et/kiosk/martin-kleini-monument
http://et.wikipedia.org/wiki/Martin_Klein
http://karmin.ee/?lang=ET
http://et.wikipedia.org/wiki/Mati_Karmin


Pildi autor Eleriin Lõssov


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar